טכנאי גז בהרצליה : ההתלהבות הקשורה לגפ״מ גפ״מ (גז פחמימני מעובה) מציע גז בצורה נוזלית. מדובר בסוג של דלק חסר צבע, דל בפחמן ויעיל במיוחד. גפ״מ מסופק בשתי צורות עיקריות פרופאן (Propane) ובוטאן (Butane). גפ״מ רותח בטמפרטורה נמוכה וכדי למנוע אידוי שלו – עקב נקודת הרתיחה הנמוכה שלו – הגפ״מ מאוחסן בדרך כללי במיכלי מתכת בלחץ, כמו בלוני גז או במיכלי גפ״מ בתפזורת.
טכנאי גז בהרצליה
טכנאי גז בהרצליה מסביר שפרופאן, בוטאן ו-BioLPG הם כולם צורות של גפ״מ. ולמרות ששלושתם הם צורות של גפ״מ, בכול זאת לכול אחד מהם יש שימושים ספציפיים משלו.
- למה משמש גז פרופאן? – טכנאי גז בהרצליה מסביר שפרופאן משמש למנגלים, להסקה מרכזית, לתנורי גז, לקרוואנים ולמספר רב של יישומים נוספים למגורים ולמסחר.
- למה משמש גז בוטאן?
לפי טכנאי גז בהרצליה, בוטאן מושלם להדלקת תנורי חימום ביתיים, גז זה משמש לעתים קרובות גם כדלק לקירור וכחומר הנעה, הן בסביבות ביתיות והן בסביבות תעשייתיות.
- למה משמש BioLPG? – הוא חומר מתחדש ב-40% ומתפקד בדיוק כמו גפ״מ רגיל. כך שאין צורך לשנות את מכשיר הגפ״מ הביתי, אם רוצים להתחיל להשתמש בגז BioLPG שנחשב לגז ירוק יותר.
פרופאן ובוטאן – שתי צורות של גפ״מ
טכנאי גז בהרצליה מסביר שגפ״מ לובש צורה של גז כשהוא בטמפרטורת החדר ותחת לחץ אטמוספרי טבעי. חוקרים מצאו שניתן לאגור הרבה יותר אנרגיה כאשר הגפ״מ נמצא במצב הצבירה הנוזלי שלו, ולא במצב שבו הוא הופך לאדים, לגז. מסיבה זו, חברות מנזלות את הגפ״מ לפני שהוא מאוחסן.
גפ״מ נוזלי ניתן להשיג כאשר מופעל עליו לחץ מתון, ולאחר שתהליך זה מושלם, מסביר טכנאי גז בהרצליה, אפשר לאחסן אותו בבלוני הגז. ברגע שהגפ״מ מאוחסן במצבו הנוזלי באופן בטוח בבלון הגז, אפשר להפיץ את בלוני הגז אלה לצרכנים השונים.
כאשר הגפ״מ הנוזלי משתחרר מבלון הגז, נוצרת ירידת לחץ שהופכת שוב את הגפ״מ לגז, שיזרום לכיריים וידליק אותם ביעילות.
מה ההבדל בין פרופאן לבוטאן?
פרופאן ובוטאן נחשבים כתאומים הלא זהים של עולם הגפ״מ. אז כשאומרים שגם פרופאן וגם בוטאן הם שתי צורות שונות של גפ״מ, למה מתכוונים?
טמפרטורת הרתיחה של הפרופאן היא -42oC בעוד שנקודת הרתיחה של הבוטאן היא גבוהה יותר ב: -2oC. מכיוון שפרופאן מתפקד היטב בטמפרטורות הנמוכות יותר, משתמשים בו בדרך כלל לשימושים חיצוניים. ובגלל נקודת הרתיחה הגבוהה יותר של גז הבוטאן הוא משמש לרוב לשימוש תוך-ביתי. מסיבה זו, הבוטאן מושלם לשימוש בתנורי גז ניידים או בכיריים עם מבער יחיד. בנוסף לכך, הבוטאן מייצר יותר אנרגיה למטר מעוקב מאשר הפרופאן.
פרופאן נחשב לבחירה המועדפת לשימושים מסחריים, במיוחד להפעלה של כלים, תנורים או מלגזות. הפרופאן מתאים גם לאספקת חום ודלק לבישול לקראוונים, כמו גם להפעלת תנור חימום במרפסת.
אולי יעניין אתכם גם:
תגובות אחרונות